Spletna stran Barbare Simoniti

Dosežki

 

Petek, 18. marec 2016, ob 13.30
PREDSTAVITEV POEZIJE BARBARE SIMONITI NA UNIVERZI V LVOVU V UKRAJINI

Na Katedri za slovansko filologijo Nacionalne univerze Ivana Franka v Lvovu pripravljata asistentki dr. Janja Vollmaier-Lubej in Marijana Klimec predavanja o sodobni slovenski poeziji. Tokrat je predavanje z uvodnim govorom začela predstojnica katedre, red. prof. dr. Ala Tatarenko, udeležilo pa se ga je veliko obiskovalcev in profesoric s tega oddelka. Predavanje je bilo posvečeno poeziji Barbare Korun in Barbare Simoniti. Dr. Janja Vollmaier-Lubej je podrobneje predstavila pesniške zbirke Barbare Simoniti, poudarila njihove motivno-tematske stalnice, pomenske razširitve, slogovno-stilne posebnosti, metaforičnost, študentke pa so nato prebrale nekaj pesmi iz zbirke Voda, ki jih je za to priložnost v ukrajinščino prevedla Marijana Klimec. (Foto Hristina Baranska.)

 

       

 

     

 


November 2015
DELOVNA ŠTIPENDIJA

Društvo slovenskih pisateljev je pesnici in pisateljici Barbari Simoniti kot vrhunski ustvarjalki podelilo delovno štipendijo iz knjižničnega nadomestila za leto 2015. (Foto B. S.)

 

       

 


Četrtek, 22. oktober 2015, ob 12.00
KNJIGA ANDREJ NESPANEC NOMINIRANA ZA NAGRADO KRISTINE BRENKOVE 2015

Slikanica Andrej Nespanec pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla se je izmed 30 slikanic, prispelih na razpis, uvrstila med pet nominirancev za Nagrado Kristine Brenkove 2015 za izvirno slovensko slikanico. Nagrado podeljuje Združenje knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije na dan rojstva pisateljice Kristine Brenk, žirijo pa so letos sestavljale dr. Dragica Haramija, doc. Alenka Sottler in Kristina Picco. Podelitev je bila v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani.
https://www.gzs.si/zbornica_knjiznih_zaloznikov_in_knjigotrzcev/Novice/ArticleId/49463/nominirana-dela-za-nagrado-kristine-brenkove-2015-za-izvirno-slovensko-slikanico

 

     

 

     
 

 


Četrtek, 15. oktober 2015
ILUSTRATOR PETER ŠKERL Z MOČVIRNIKI NOMINIRAN ZA NAGRADO ALMA 2016

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu so razglasili nominirance za nagrado ALMA 2016, Astrid Lindgren Memorial Award (Spominsko nagrado Astrid Lindgren). Predsednica žirije Boel Westin je razglasila, da se bo tokrat za največjo svetovno nagrado za mladinsko literaturo potegovalo 215 kandidatov iz 59 držav. Na listi je veliko ponovno nominiranih kandidatov, pa tudi 42 novih imen. Med njimi je ilustrator Peter Škerl z ilustracijami knjige Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti. Nominiral ga je Upravni odbor Slovenske sekcije IBBY v sestavi: dr. Dragica Haramija, Andrej Ilc, mag. Tilka Jamnik, dr. Gaja Kos, Irena Miš-Svoljšak, Manca Perko, Marija Prelog, dr. Igor Saksida in Janja Vidmar.

Nagrado, ki znaša 5 milijonov švedskih kron, podeljujejo vsako leto posameznemu nagrajencu ali več nagrajencem. Žirija izbira med pisatelji, ilustratorji, pripovedovalci zgodb in spodbujevalci branja. Namen nagrade je podpirati zanimanje za mladinsko literaturo. Osnova za delo žirije je Konvencija OZN o otrokovih pravicah. Nagrado ALMA je leta 2002 ustanovila švedska vlada, upravlja pa jo Swedish Arts Council (Švedski svet za umetnost). Prejemnik ali prejemniki nagrade ALMA 2016 bodo razglašeni v Stockholmu in Bologni takoj bo sklepnem sestanku žirije 5. aprila 2016. Žirijo sestavljajo: Boel Westin, Henry Ascher, Stefan Casta, Elina Druker, Annika Edlund, Lennart Eng, Anna Höglund, Mats Kempe, Katarina Kieri, Lena Kåreland, Maria Lassén-Seger in Johan Palmberg. (Foto Igor Vidmar.)
https://astridlindgrenmemorialaward.wordpress.com/2015/10/15/nominees-announced-for-2016-astrid-lindgren-memorial-award
https://astridlindgrenmemorialaward.wordpress.com
http://www.alma.se/sv/Nominering/Kandidater/2016
http://www.ibby.si/index.php/component/content/article/36-slo-novice/239-nai-kandidati-za-mednarodne-nagrade-2016

 

     

 

       

 


Torek, 15. september, do sobota, 19. september 2015
UDELEŽBA NA KONFERENCI ALICA SKOZI ČAS NA UNIVERZI CAMBRIDGE V ANGLIJI

Dr. Barbara Simoniti
se je udeležila konference z naslovom Alica skozi čas ob 150-letnici izida Aličinih dogodivščin v Čudežni deželi, ki jo je organizirala prof. Maria Nikolajeva na Univerzi Cambridge v Angliji, Homerton College, med 15. in 19. septembrom 2015. V referatu je predstavila svojo teorijo o ubesedovanju nonsensa, ki jo je razvila v doktoratu (Nonsens 1997) in utemeljila v slovenski literaturi z integralno izdajo Butalcev Frana Milčinskega (Butalci 2015). (Foto Homerton College, Milena Mileva Blažić, Halyna Pavlyshyn-Rys in B. S.)
https://www.educ.cam.ac.uk/events/conferences/alice

CAMBRIDGE-CONFERENCE.pdf

 

       

 

       

 


Petek, 4. september 2015
ČLANEK V POSEBNI ŠTEVILKI REVIJE BOOKBIRD O NONSENSU

 

Jesenska številka mednarodne revije Bookbird 3/15, ki jo četrtletno izdaja IBBY, je v celoti posvečena nonsensu. V njej objavljajo članke strokovnjaki za nonsens: Wim Tigges, Annette de Brujn, Kevin Shortsleeve, Maria Tarnogórska, Sarah Minslow, Daniela Almansi in Barbara Simoniti. (Foto Gregor Simoniti.)
http://www.ibby.org/1521.0.html
https://muse.jhu.edu/login?auth=0&type=summary&url=/journals/bookbird/v053/53.3.simoniti.pdf

 

   

 

       
 

 


Petek, 4. september 2015
ILUSTRATOR PETER ŠKERL Z MOČVIRNIKI UVRŠČEN NA BIENALE V BRATISLAVI 2015


V Bratislavi na Slovaškem so odprli 25. Bienale ilustracij Bratislava (BIB). Med slovenskimi ilustratorji po izboru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov razstavlja na bienalu tudi Peter Škerl z ilustracijami knjige Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti. (Foto Jani Ugrin.)

 

     

 

     
 

 


Četrtek, 21. maj 2015, ob 9.00 in 11.00, ter petek, 22 maj 2015, ob 10.00
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA KNJIŽNEM SEJMU V SAARBRÜCKNU V NEMČIJI

Pisateljica Barbara Simoniti se je udeležila 15. evropskega sejma otroške in mladinske literature v Saarbrücknu v Nemčiji. Na gradu Saarbrücker Schloss je s tremi branji iz delnega nemškega prevoda Rosemarie Linde tretješolcem predstavila svojo knjigo Močvirniki in ilustracije Petra Škerla v digitalni obliki. Barbara Simoniti je nastopila v okviru programa ViVaVostok 2015 fundacije Robert Bosch Stiftung v sodelovanju s Fundacijo Mednarodne mladinske knjižnice iz Münchna. Program ViVaVostok odpira vrata najboljšim avtorjem in ilustratorjem otroških in mladinskih knjig iz držav Srednje in Vzhodne Evrope, zato da svoja dela predstavijo nemško govorečemu prostoru. Letos so to bili ilustratorka Irina Dobrescu iz Romunije, Marcin Sszygielski s Poljske in Barbara Simoniti iz Slovenije.
http://buchmesse-saarbruecken.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=97&Itemid=28

 

     

 

   
 

 


Sreda, 6. maj 2015, ob 11.00

KNJIGA MOČVIRNIKI NOMINIRANA ZA NAGRADO DESETNICA 2015


Knjiga Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti se je tretje leto po izidu uvrstila med deset nominirancev za nagrado Desetnica. To je nagrada, ki jo podeljuje Društvo slovenskih pisateljev za uveljavljanje izvirnega otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrada je podeljena v mesecu maju in za obdobje zadnjih treh let. Žirija v sestavi: Polonca Kovač kot predsednica ter Borut Gombač, Klarisa Jovanović, Vinko Möderndorfer in Janja Vidmar, je odločala na podlagi izbora, ki ga že od ustanovitve nagrade leta 2004 pripravlja dr. Dragica Haramija. Prireditev, na kateri so razglasili in predstavili nominirance, je bila v Mestni knjižnici Ljubljana. (Foto Marko Lakovič.)
http://ms.sta.si/2015/05/znanih-deset-nominirancev-za-desetnico
http://www.delo.si/kultura/knjiga/komu-letosnja-desetnica.html

 

     

 

   
 

 


Četrtek, 16. april, in petek, 24. april 2015, ob 19.00
PREDSTAVITEV OB IZIDU REVIJE REIBEISEN V KAPFENBERGU IN NA DUNAJU

Evropski literarni krog iz Kapfenberga v Avstriji je izdal letošnjo, 32. številko revije Reibeisen in jo predstavil na dveh literarnih večerih: 16. aprila na Dunaju v prostorih Avstrijske družbe za literaturo ter 24. aprila v Glasbeni šoli v Kapfenbergu. Na obeh večerih so objavljeni avtorji/-ice brali svoja dela. Med njimi je bila tudi Barbara Simoniti s pesmimi v nemškem prevodu iz knjige Voda.
http://europaliteratur.blogspot.com/2015/04/prasentationen-der-32-ausgabe-des.html

 

     

 

   
 

 


Ponedeljek, 30. marec 2015

ILUSTRATOR PETER ŠKERL Z MOČVIRNIKI NA KNJIŽNEM SEJMU V BOLOGNI

 

Javna agencija za knjigo RS je na knjižnem sejmu v Bologni v Italiji, ki je potekal od 30. marca do 2. aprila, predstavila najnovejše naslove slovenskih avtorjev po izboru založnikov, posebej pa so bili izpostavljeni tudi naslovi lani in letos nagrajenih avtorjev in ilustratorjev – med njimi Peter Škerl z Močvirniki. (Foto Katja Stergar.)

 

       

 


Četrtek, 13. november 2014, ob 13.00

PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA KNJIŽNEM SEJMU NA DUNAJU

 

Pisateljica Barbara Simoniti je na knjižnem sejmu na Dunaju v nemškem prevodu Rosemarie Linde brala odlomek iz svoje knjige Močvirniki. Pogovor s pisateljico na odru Donau Lounge je vodil Cornelius Hell. (Foto Melinda Szente.)
http://www.delo.si/kultura/knjiga/barbara-simoniti-in-esad-babacic-na-dunajskem-knjiznem-sejmu.html
http://radiosi.eu/shows/deutsche-news/article/Slowenien-auf-der-BUCH-WIEN
http://www.becs.balassiintezet.hu/at/donau-lounge-auf-der-buch-wien-14

 

       

 

   
 

 


Sreda, 8. oktober 2014
KNJIGI MOČVIRNIKI IN ANDREJ NESPANEC NA KNJIŽNEM SEJMU V FRANKFURTU

Založba Mladinska knjiga je na knjižnem sejmu v Frankfurtu v Nemčiji na svoji stojnici predstavila knjigo Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla ter slikanico Andrej Nespanec pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla, med 8. in 12. oktobrom 2014.

 

       

 


Nedelja, 13. september 2014
ILUSTRATOR PETER ŠKERL Z MOČVIRNIKI UVRŠČEN NA ČASTNO LISTO ZVEZE IBBY 2014

Upravni odbor Slovenske sekcije IBBY (International Board on Books for Young People) v sestavi dr. Dragica Haramija, Andrej Ilc, mag. Tilka Jamnik, dr. Gaja Kos, Irena Miš-Svoljšak, Manca Perko, Marija Prelog, dr. Igor Saksida in Janja Vidmar je ilustratorja Petra Škerla nominiral na Častno listo IBBY 2014 (Honour List 2014) z ilustracijami v knjigi Močvirniki avtorice Barbare Simoniti; 34. Mednarodni kongres IBBY, Ciudad de Mexico. (Foto Igor Vidmar.)
http://www.ibby.si/index.php/component/content/article/36-slo-novice/213-ibby-astne-liste
http://www.ibby.org/fileadmin/user_upload/HL_2014.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=6QLLA2fi8E4

 

   

 

     
 

 


Junij 2014
DELOVNA ŠTIPENDIJA

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije je pesnici in pisateljici Barbari Simoniti kot vrhunski literarni ustvarjalki podelila delovno štipendijo za leto 2014.

 

 

       

 


April 2014
ČLANSTVO V SLOVENSKI MATICI

Dr. Barbara Simoniti je postala članica Slovenske matice.

 

 

Slovenska Matica

     

 


Ponedeljek, 24. marec 2014
ILUSTRATOR PETER ŠKERL Z MOČVIRNIKI UVRŠČEN V IZBOR SEJMA V BOLOGNI 2014

Ilustrator Peter Škerl se je z ilustracijami iz knjige Močvirniki avtorice Barbare Simoniti kot tretji slovenski ilustrator uvrstil v izbor za katalog in razstavo Mednarodnega knjižnega sejma v Bologni v Italiji, med 24. in 27. marcem 2014. (Foto Katja Stergar in Igor Vidmar.)
http://www.bookfair.bolognafiere.it/en/bologna-illustrators-exhibition/selected-illustrators/2085.html
http://www.bookfair.bolognafiere.it/en/bologna-illustrators-exhibition/2014-selected-illustrators-pictures/2517.html
http://www.times.si/slovenija/sejem-otroskih-knjig-v-bologni-v-svetu-zgodb-povedanih-s-podobami--NONE-ba926711c2.html
http://www.kraft-werk.si/2012/blog/2014/03/27/sejem-otroskih-knjig-v-bologni-v-svetu-zgodb-povedanih-s-podobami

 

   

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti  
 

 


Marec 2014
MOČVIRNIKI UVRŠČENI V IZBOR NAJBOLJŠEGA ZA MLADE BRALCE IZ SLOVENIJE

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije je izdala izbor najboljših slovenskih mladinskih avtorjev Slovenia’s Best for Young Readers, ki ga v angleščini izda vsaki dve leti kot predstavitev za tuje založnike. Urednici Zarika Snoj-Verbovšek in Katja Stergar sta v izbor uvrstili tudi Barbaro Simoniti z njenim mladinskim prvencem Močvirniki in ilustratorja Petra Škerla z več knjigami. (Foto Igor Vidmar.)
www.jakrs.si/fileadmin/datoteke/Nova_spletna_stran/Predstavitvena_gradiva/Katalogi/Slo_best_for_young_readers_2014-katalog-ang.pdf

 

 

     

 


Četrtek, 16. januar 2014, ob 19.00
GOSTOVANJE V LITERARNIH DIALOGIH: SLOVENIJA-ŠPANIJA

Avtorici Barbara Simoniti in Ángeles Caso sta bili gostji sedmega pogovora iz cikla Literarni dialogi: Slovenija-Španija, ki ga prireja španska veleposlanica v Sloveniji, v Klubu Cankarjevega doma v Ljubljani. Večer je imel naslov Vprašanje sreče, vodila je Blažka Müller-Pograjc. (Foto Veleposlaništvo Španije.)

 

    DSP     Literarni dialogi

 

Cankarjev dom v Ljubljani   Cankarjev dom v Ljubljani   Cankarjev dom v Ljubljani  

 


Petek, 22. november 2013
KNJIGA MOČVIRNIKI DOBILA ZNAK ZLATA HRUŠKA 2013

Na 29. Slovenskem knjižnem sejmu 2013 je knjiga Močvirniki Barbare Simoniti in Petra Škerla prejela znak zlata hruška, znak za kakovost odličnih izdaj, ki ga podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. Člani žirije so bili: dr. Tina Bilban, mag. Tilka Jamnik, Katja Kemperle, dr. Gaja Kos, mag. Darja Lavrenčič-Vrabec, dr. Izar Lunaček, Ida Mlakar, Kristina Picco, Petra Potočnik, Zarika Snoj-Verbovšek, Katja Stergar in Vojko Zadravec.
http://www.mladinska.com/skupina_mk/novice/novica?aid=3462
http://www.mklj.si/zlata-hruska#.Vm7-P0rhC70
http://www.bukla.si/?action=clanki&limit=30&article_id=2376

 

     

 

    Zlata hruška  
 

 


Torek, 12. november 2013, do petek, 15. november 2013
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA FESTIVALU V BONNU

Pisateljica Barbara Simoniti je bila s svojo uspešno knjigo Močvirniki, ki se je uvrstila v izbor White Ravens 2013, povabljena na festival branja Rheinisches Lesefest Käpt'n Book v Bonn v Nemčijo. Na festivalu je sodelovalo 42 nemških pisateljev in pet avtorjev iz vzhodne Evrope. V Bonnu in bližnjih mestih je Barbara Simoniti gostovala s kar osem branji (glej: Dogodki 2013), na katerih je otrokom predstavila izbrana poglavja v nemškem prevodu Rosemarie Linde iz Močvirnikov. (Foto Brigitte Nowak.)
http://kaeptnbook.crosscreative.de/fileadmin/media/PDF/kaepbookbroschuere_2013.pdf - str. 59

 

         

 

     

 

     
 

 


Četrtek, 26. september 2013, ob 12.00
PODELITEV NAGRADE IN PRIZNANJ VEČERNICA 2012

V okviru XVIII. srečanja slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede so podelili nagrado večernica za leto 2012 Petru Svetini za knjigo Ropotarna, nominiranci za nagrado pa so prijeli priznanja, med njimi tudi Barbara Simoniti za Močvirnike. Srečanje je priredilo Podjetje za promocijo kulture Franc-Franc; Gledališče Park Murska Sobota. (Foto Janko Rath, Večer.)
http://www.bukla.si/?action=clanki&limit=30&article_id=2353

 

  Večernica   Barbara Simoniti  
             
   
 

 


Ponedeljek, 17. junij 2013
KNJIGA MOČVIRNIKI NOMINIRANA ZA NAGRADO VEČERNICA

Žirija v sestavi predsednica dr. Dragica Haramija in člani dr. Aleš Debeljak za DSP, Maja Logar, Kristina Picco in Melita Forstnerič Hajnšek, je objavila pet najboljših izvirnih mladinskih ali otroških leposlovnih del iz knjižne bere z letnico 2012, nominiranih za letošnjo nagrado večernica, ki jo podeljuje časnik Večer za otroško in mladinsko literaturo. Med njimi je tudi Barbara Simoniti z Močvirniki. (Foto Arhiv Večera.)
http://www.barbarasimoniti.com/files/datoteke/Barbara_Simoniti_Intervju_Vecer.pdf

 

  Večernica  

 


Torek, 11. junij 2013, ob 19.00
KNJIGA MOČVIRNIKI PREJELA DVE LEVSTIKOVI NAGRADI

Levstikove nagrade so najvišja nacionalna priznanja, ki jih založba Mladinska knjiga od leta 1949 podeljuje za izvirne stvaritve na področju književnega ustvarjanja za otroke in mladino. Žirija v sestavi: dr. Milček Komelj, Alenka Sottler, Darka Tancer-Kajnih in Boštjan Gorenc-Pižama je določila dobitnike Levstikove nagrade 2013. To so: za življenjsko delo pesnica Neža Maurer in ilustrator Danijel Demšar ter za izvirno stvaritev na področju književnega ustvarjanja za otroke pisateljica Barbara Simoniti za knjigo Močvirniki in ilustrator Peter Škerl za ilustracije v knjigi Močvirniki. Tako so Močvirniki postali ena redkih knjig, ki je prejela obe Levstikovi nagradi. Slovesna podelitev Levstikovih nagrad 2013 je bila na vrtu Gostilne pri Koširju v Tacnu. (Več v: Dogodki 2013. Foto Arhiv MK.)

http://www.mladinska.com/za_medije/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost?aid=3130
http://www.delo.si/kultura/knjizevni-listi/levstikove-nagrade-maurer-demsar-simoniti-skerl.html
http://www.siol.net/kultura/knjige/2013/06/levstikove_nagrade_mocvirniki_navdusili_z_besedo_in_ilustracijami.aspx

 

  Levstikova nagrada   Levstikova nagrada  

 

Podelitev Levstikovih nagrad 2013   Podelitev Levstikovih nagrad 2013   Podelitev Levstikovih nagrad 2013
  Močvirniki

 


Sreda, 27. marec 2013, ob 10.00
PREDSTAVITEV IZBORA BELE VRANE 2013 NA KNJIŽNEM SEJMU V BOLOGNI

Mednarodna mladinska knjižnica iz Münchna, največja mladinska knjižnica na svetu, je na sejmu v Bologni predstavila katalog White Ravens 2013, izbor 250 najboljših knjig z vsega sveta. Med njimi je tudi knjiga Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla. Knjige so bile razstavljene na stojnici Mednarodne mladinske knjižnice. (Foto Katja Stergar.)
http://www.jakrs.si/mednarodna-dejavnost/mednarodni-knjizni-sejmi/2013/bologna

 

     

 

   
 

 


Ponedeljek, 25. marec, do četrtek, 28. marec 2013
PREDSTAVITEV KNJIGE MOČVIRNIKI NA KNJIŽNEM SEJMU V BOLOGNI


Knjiga Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla je bila predstavljena na knjižnem sejmu v Bologni v Italiji na stojnici Javne agencije za knjigo Republike Slovenije in Mladinske knjige. (Foto Katja Stergar.)
http://www.jakrs.si/mednarodna-dejavnost/mednarodni-knjizni-sejmi/2013/bologna

 

   

Jak

   

 

   

 

 


Ponedeljek, 25. marec 2013
KNJIGA MOČVIRNIKI UVRŠČENA V BELE VRANE 2013, IZBOR 250 NAJBOLJŠIH KNJIG Z VSEGA SVETA

 

Knjiga Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti in ilustratorja Petra Škerla se je uvrstila v izbor 250 najboljših knjig z vsega sveta (A Selection of International Children's and Youth Literature), imenovan The White Ravens 2013, ki ga je pripravila Mednarodna mladinska knjižnica (Internationale Jugendbibliothek) iz Münchna. Izbor je bil predstavljen na knjižnem sejmu v Bologni v Italiji med 25. in 28. marcem 2013, izšel pa je tudi v obliki kataloga.
http://ijbib.wordpress.com/2013/03/20/white-ravens-2013-now-available

 

     

 

   
  The White Ravens

 


Sobota, 16. marec 2013, od 20.00 do 24.00
SODELOVANJE NA BALKANSKI NOČI V OKVIRU KNJIŽNEGA SEJMA V LEIPZIGU


V okviru knjižnega sejma v Leipzigu je pisateljica in pesnica Barbara Simoniti nastopila na Balkanski noči. Brala je pesmi iz svojih pesniških knjig Sončni obrat in Voda v slovenščini in v nemškem prevodu; dvorana UT Connewitz v Leipzigu. (Foto Katja Stergar in Andrej Lovšin.)
http://jakrs.si/mednarodna_dejavnost/mednarodni-sejmi/knjizni-sejem-v-leipzigu-2013

 

       

 

    Barbara Simoniti
 

 


Sobota, 16. marec 2013, ob 15.00
GOSTJA PREDSTAVITVE KNJIGE MOČVIRNIKI NA KNJIŽNEM SEJMU V LEIPZIGU


Na knjižnem sejmu v Leipzigu je pisateljica Barbara Simoniti predstavila svojo knjigo za otroke Močvirniki. Prebrala je odlomek iz nje v slovenščini in v nemškem prevodu. Pogovor z Barbaro Simoniti je vodila Aylin Rieger, Traduki Berlin. (Foto Katja Stergar in Andrej Lovšin.)
http://jakrs.si/mednarodna_dejavnost/mednarodni-sejmi/knjizni-sejem-v-leipzigu-2013
http://docplayer.org/10018774-Autorinnen-und-autoren-aus-suedosteuropa-lesen-in-leipzig-lesungen-diskussionen-animationsfilme-musik-leipziger-buchmesse-2013.html

 

   

 

Jak

 

 

   

Barbara Simoniti

 

Barbara Simoniti

 

 


Petek, 8. marec 2013, ob 11.00
USTANOVITEV MIRE, ŽENSKEGA ODBORA SLOVENSKEGA CENTRA PEN

V Slovenskem centru Pen v Ljubljani so ustanovili Ženski odbor, imenovan Mira, ki je del Ženskega odbora pri Mednarodnem centru PEN (PIWWC). Mira je zaživela s pismom slovenski kulturni javnosti in tiskovno konferenco za medije. Ustanoviteljice Mire so: dr. Stanislava Repar, dr. Barbara Simoniti, dr. Ana Marija Sobočan in Tatjana Pregl-Kobe. Skupaj s Tanjo Tuma so vse tudi članice ožjega kroga Mire; dvorana SC PEN, Ljubljana. Mira ima svojo spletno stran na naslovu: www.mira.si. (Foto Uroš Hočevar.)
http://www.delo.si/zgodbe/nedeljskobranje/mira-zenski-odbor-pena-sodelovanje-namesto-tekmovanja.html

 

       

 

     

 


Marec 2013
PONOVNA IZVOLITEV V UPRAVNI ODBOR SC PEN


Dr. Barbara Simoniti je bila ponovno izvoljena za članico Upravnega odbora Slovenskega centra PEN. (Foto Delo in Andreja Završnik.)

 

 

Logo

     

 


Petek, 11. januar 2013
KNJIGA MOČVIRNIKI V IZLOŽBI KONZORCIJA


Izložba knjigarne Konzorcij v Ljubljani: Knjiga Močvirniki pisateljice Barbare SImoniti in ilustratorja Petra Škerla je med 50 NAJ knjigami Mladinske knjige v letu 2012. (Foto Peter Škerl.)

 

        Barbara Simoniti  

 


Torek, 12. november 2012, ob 19.00
ILUSTRATOR PETER ŠKERL Z MOČVIRNIKI PREJEL VELIKO NAGRADO HINKA SMREKARJA 2012

Na 10. Bienalu slovenske ilustracije v Cankarjevem domu v Ljubljani so veliko nagrado Hinka Smrekarja podelili ilustratorju Petru Škerlu za ilustracije v knjigi Močvirniki pisateljice Barbare Simoniti. Žirijo so sestavljali: Brane Kovič, predsednik, Maja Gspan-Vičič, Lucijan Bratuš, Silvester Plotajs-Sicoe in Nina Pirnat-Spahić. (Foto Matej Kerec, plakati Andreja Peklar.)
http://www.rtvslo.si/kultura/knjige/ilustracije-mocvirnikov-prinesle-nagrado-hinka-smrekarja-petru-skerlu/295758
http://www.delo.si/kultura/razstave/ilustrirane-pripovedi-za-otroke-in-odrasle.html
http://www.mladinska.com/za_medije/sporocila_za_javnost/sporocilo_za_javnost?aid=2555
http://www.cd-cc.si/sl/razstave/10-slovenski-bienale-ilustracije-sbi-3358
http://ava.rtvslo.si/predvajaj/smrekarjeve-nagrade-in-10-slovenski-bienale-ilustracije/ava2.150408846

 

     

 

   

 

   
 

 


Petek, 2. november 2012, od 10.00 do 14.00
UDELEŽBA NA SREČANJU BALKAN SKOZI OČI PISATELJIC V SARAJEVU


Srečanja Balkan skozi oči pisateljic v Sarajevu ob 20-letnici Centra PEN v Bosni in Hercegovini sta se iz Slovenije udeležili prof. dr. Svetlana Slapšak in dr. Barbara Simoniti z referatom Ofelijin molk. Sodelovalo je še 11 drugih znanstvenic in pisateljic. Pogovor s hrvaško pisateljico Dubravko Ugrešić je potekal na predvečer. Srečanje v Narodni galeriji v Sarajevu je odprl prof. dr. Zvonimir Radeljković, predsednik Centra PEN v BiH. Zvečer je na literarnem večeru svoje pesmi v prevodu Josipa Ostija brala tudi Barbara Simoniti. (Foto PEN BiH.)
http://balkans.aljazeera.net/tekstovi/balkan-u-ocima-spisateljica
http://www.oslobodjenje.ba/kun/jubilej-pen-centra-bih-balkan-u-ocima-spisateljica
http://www.kul.ba/2012/11/odrzan-razgovor-na-temu-balkan-u-ocima-spisateljica
http://depo.ba/clanak/81703/balkan-u-ocima-spisateljica
http://archive.is/ciQVa (http://www.penbih.ba/index.php)

 

    Barbara Simoniti  

 

Barbara Simoniti   Barbara Simoniti    

 


Sreda, 24. oktober 2012, ob 19.30
GOSTOVANJE PRI DRUŠTVU HRVAŠKIH PISATELJEV V ZAGREBU

V Zagrebu je potekalo gostovanje Društva slovenskih pisateljev pri Društvu hrvaških pisateljev. Barbara Simoniti, Ines Cergol, Maja Gal Štromar in Janja Vidmar so imele literarni večer v Knjižnici Bogdana Ogrizovića, ki sta ga vodila Darija Žilić in Boris Gregorić, ter seminar za študente s prof. dr. Anito Peti-Stantić na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Njihova besedila so bila objavljena v hrvaški literarni reviji Poezija. (Foto Boris Gregorić in Mile Pešorda.)
http://www.hrvatskodrustvopisaca.hr/hr/dogadanje/razmjena-ugledni-slovenski-autori-nastupaju-u-zagrebu-2012.-655

 

     

 

      Barbara Simoniti

 


Sreda, 6. junij 2012, ob 18.00
UDELEŽBA NA LITERARNEM VEČERU MEDNARODNEGA PENA V BARCELONI


Barbara Simoniti in Ivo Frbežar sta se kot predstavnika Upravnega odbora Slovenskega centra PEN udeležila srečanja Odbora za jezikovne pravice in prevajanje pri Mednarodnem centru PEN v Barceloni v Kataloniji. V sredo sta sodelovala na literarnem večeru. Barbara Simoniti je brala svoje pesmi iz pesniške knjige Voda v lastnem angleškem prevodu. (Foto Ivo Frbežar.)

 

    Pen   Pen  

 

    Barbara Simoniti    

 


Torek, 5. junij 2012, ob 20.00
UDELEŽBA NA RAZGLASITVI GIRONSKEGA MANIFESTA O JEZIKOVNIH PRAVICAH V BARCELONI

Barbara Simoniti in Ivo Frbežar sta se kot predstavnika Upravnega odbora Slovenskega centra PEN udeležila srečanja Odbora za jezikovne pravice in prevajanje pri Mednarodnem centru PEN v Barceloni v Kataloniji. V torek je bila svečana razglasitev Gironskega manifesta – manifesta o jezikovnih pravicah v vladni palači. Slavnostni govornik je bil predsednik Katalonije, Artur Mas, uvodni govor je imel predsednik Mednarodnega PEN-a, John Ralston Saul. (Foto Ivo Frbežar in Victor P. de Óbanos.)
http://www.pen-international.org/who-we-are/translation-linguistic-rights/girona-manifesto/girona-manifesto-on-linguistic-rights/
http://www.penslovenia-zdruzenje.si/aktualno_page_10
http://www.morel.si/Kultura/SlovenijaPisatelji_opozorili_na_manifest_iz_Girone_/
http://www.pen-international.org/newsitems/the-girona-manifesto-encapsulating-the-universal-declaration-of-linguistic-rights
http://www.pen-international.org/wp-content/uploads/2012/05/Girona-Manifesto-ENGLISH.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=qbG_7oK8Evc

 

    Pen   Pen  

 

      Barbara Simoniti

 

     

 

     

 


Marec 2011
DELOVNA ŠTIPENDIJA


Javna agencija za knjigo Republike Slovenije je pesnici in pisateljici Barbari Simoniti kot vrhunski prevajalki in prepoznavni literarni ustvarjalki podelila delovno štipendijo za leto 2011.

 

 

Jak

     

 


Torek in sreda, 11. in 12. maj 2010
GOSTOVANJE NA KATEDRI ZA JUŽNE SLOVANSKE JEZIKE V LODŽU NA POLJSKEM


Dr. Barbara Simoniti je bila gostja na Katedri za južne slovanske jezike Univerze v Lodžu na Poljskem, kjer je vodila dve literarni delavnici in imela pesniški večer. Gostovanje sta podprla Center za slovenščino kot drugi/tuji jezik Filozofske fakultete v Ljubljani in slovensko-poljsko društvo Triglav Rysy; Ulica Lipowa 81, Lodž.

 

       

 

     

 


Marec 2010
IZVOLITEV V UPRAVNI ODBOR SC PEN


Dr. Barbara Simoniti je bila izvoljena za članico Upravnega odbora Slovenskega centra PEN. (Foto SC PEN in Delo.)

 

 

Logo

     

 


Oktober 2008
ČLANSTVO V DRUŠTVU SLOVENSKIH KNJIŽEVNIH PREVAJALCEV


Dr. Barbara Simoniti je postala članica Društva slovenskih književnih prevajalcev. (Pieter Brueghel st., Babilonski stolp; foto DSP, DSKP.)

 

  Barbara Simoniti      

 


Petek, 27. januar 2006, ob 19.00
GOSTOVANJE NA BRANJU IZ ANTOLOGIJE GRENZVERKEHR / PREHAJANJE MEJE V CELOVCU

Barbara Simoniti je bila z Davidom Šalamunom in Károlyjem Mèhesem iz Madžarske gostja literarnega večera in predstavitve antologije Grenzverkehr, Literarische Streifzüge zwischen Ost und West, v kateri je objavljena njena kratka zgodbe Intervju v nemškem prevodu Ludwiga Hartingerja; Robert-Musil-Literatur-Museum, Celovec, Avstrija. (Foto Alenka Kolšek.)
http://ktnv1.orf.at/stories/85272

 

     

 

       

 


Sreda, 25. januar 2006, ob 19.00
GOSTOVANJE NA BRANJU IZ ANTOLOGIJE GRENZVERKEHR / PREHAJANJE MEJE V INNSBRUCKU

Barbara Simoniti je bila z Amando Aizpuriete iz Latvije in Károlyjem Mèhesem z Madžarske gostja literarnega večera z branjem iz antologije Grenzverkehr, Literarische Streifzüge zwischen Ost und West, v kateri je objavljena njena kratka zgodbe Intervju v nemškem prevodu Ludwiga Hartingerja; Literaturhaus Innsbruck, Avstrija. (Foto Alenka Kolšek.)
http://www.uibk.ac.at/literaturhaus/programm/archiv/2006/20061.html#a2501

 

         

 

       

 


Sobota, 21. januar 2006, ob 18.00
GOSTOVANJE NA PREDSTAVITVI ANTOLOGIJE GRENZVERKEHR / PREHAJANJE MEJE NA DUNAJU

Barbara Simoniti je bila gostja predstavitve antologije Grenzverkehr, Literarische Streifzüge zwischen Ost und West, v kateri je objavljena njena kratka zgodbe Intervju v nemškem prevodu Ludwiga Hartingerja. Na predstavitvi je potekala razprava o tem, ali je vzhodnoevropska literatura v zahodni Evropi sprejeta, sledil pa je pogovor s pisatelji, ki ga je vodil moderator Paul Kraker; Radiokulturhaus, Dunaj, Argentinierstraße 30a. (Foto Alenka Kolšek.)
http://www.kulturkontakt.or.at/html/D/wp.asp?pass=x&p_lcd=de&p_title=5778&rn=163009

 

       

 

   
 

 


Sobota, 11. september 2004, ob 19.15
GOSTOVANJE NA MEDNARODNEM LITERARNEM SREČANJU VILENICA

Na slovesnosti v jami Vilenica na Krasu so na 19. mednarodnem literarnem srečanju Vilenica svoja dela brali Juris Kronsbergs iz Latvije, Barbara Simoniti iz Slovenije, Sydney Lea iz ZDA in Mirko Kovać iz Hrvaške. (Foto Jure Jakofčič, rtvslo in Blaž Samec.)
http://www.delo.si/clanek/1188
http://www.delo.si/clanek/1413
https://www.dnevnik.si/94623
http://www.ljudmila.org/~osojnikiztok/publikacije/ZbornikVilenica2004.pdf

 

       

 

     

 


December 2003
ČLANSTVO V SLOVENSKEM CENTRU PEN


Dr. Barbara Simoniti je postala članica Slovenskega centra PEN. (Foto DSP in Toni Lombar.)

 

  Logo      

 


December 2000
ČLANSTVO V DRUŠTVU SLOVENSKIH PISATELJEV


Dr. Barbara Simoniti je postala članica Društva slovenskih pisateljev. (Foto: RTV SLO in DSP.)

 

  Barbara Simoniti      

 


Maj 2000
AVSTRIJSKA ŠTIPENDIJA


Organizacija KulturKontakt Austria je pesnici in pisateljici Barbari Simoniti podelila štipendijo za mesec dni bivanja (rezidenco) na Dunaju. (Foto Alenka Kolšek, Tourotel in Reinhardt Mandl.)

 

 

     

 


Petek, 3. april 1998, ob 11.00
UDELEŽBA NA MEDNARODNI KONFERENCI V CARDIFFU V WALESU

Ob stoletnici smrti angleškega pisatelja Charlesa Lutwidgea Dodgsona – Lewisa Carrolla se je dr. Barbara Simoniti s pomočjo British Councila Slovenija udeležila mednarodne konference z naslovom Fenomen Lewisa Carrolla, ki jo je organizirala Univerza Cardiff med 1. in 5. aprilom. Na konferenci je imela referat na podlagi svoje doktorske disertacije; Univeza Cardiff, Wales, Velika Britanija.

 

   

 

 

   

 

   
 

 


1995–2002, četrtletno
SODELOVANJE V KRITIŠKEM OMIZJU KNJIŽNE PRESOJE NA AVSTRIJSKEM KOROŠKEM

Dr. Barbara Simoniti je sedem let sodelovala v Knjižnih presojah, ki jih je vodil mag. Vinko Ošlak. To literarnokritično kulturno prireditev je organizirala Katoliška prosveta iz Celovca štirikrat na leto, v različnih krajih na Avstrijskem Koroškem: v Celovcu, Št. Jakobu, Tinjah, Libučah, Pliberku, Rožeku, Svatnah, Bistrici na Zilji. Stalni člani omizja so bili: dr. Denis Poniž, dr. Silvija Borovnik, dr. Barbara Simoniti, mag. Vinko Ošlak, Horst Ogris; sodelovalo je še več občasnih članov. (Foto Primož Predalič.)

         

 

     

 


Torek, 20. junij 1995, ob 12.00
PODELITEV DIPLOME O DOKTORATU LITERARNIH ZNANOSTI

V zbornični dvorani Univerze je bila podelitev diplom ob promociji v magistre in doktorje znanosti. Slovesnost je vodil rektor, red. prof. dr. Frane Jerman. Mag. Barbara Simoniti je z doktorsko disertacijo Spremembe besedilnih prvin in njihovi učinki v književnem prevodu pridobila diplomo o doktoratu znanosti in postala doktorica znanosti.

 

     

 

     
 

 


Četrtek, 8. julija, do srede, 28. julija 1993
UDELEŽBA NA MEDNARODNEM SEMINARJU V CAMBRIDGEU V ANGLIJI

Barbara Simoniti se je kot asistentka za angleško književnost na PF Maribor udeležila petdnevnega mednarodnega literarnega seminarja z naslovom Living British Authors, ki ga je organiziral The British Council. Med gostujočimi pisatelji so bili: Doris Lessing, John Fowles, P. D. James, Rose Tremain, Terry Eagleton, Paul Bailey in drugi; Downing College, Univerza Cambridge, Anglija. Po končanem petdnevnem seminarju je Barbara Simoniti v Univerzitetni knjižnici Cambridge zbirala gradivo za svojo doktorsko disertacijo o nonsensu. (Foto B. S. in Peter Torberg.)

       

 

     

 

       

 


Četrtek, 6. februar 1987
PREŠERNOVA NAGRADA ZA ŠTUDENTE ZA DIPLOMSKO NALOGO


Barbara Simoniti je dobila Prešernovo nagrado za študente za diplomsko nalogo iz angleške književnosti z naslovom Primerjava Jamesove Maisie in Hartleyjevega Lea (Henry James, What Maisie Knew; L. P. Hartley, The Go-between) pri prof. dr. Meti Grosman na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

 

     
 

 

Za boljšo uporabniško izkušnjo ter za analizo prometa uporabljamo spletne piškotke. Z nadaljevanjem ogleda spletne strani, se strinjate z uporabo. Več informacij

Spletni piškotki